Den 2. oktober blev ansøgningen ”MADE – platform for fremtidens produktion” afleveret til Forsknings og Innovationsstyrelsen. Ansøgeren er sammenslutningen MADE, som er forankret hos de stærkeste produktionsfaglige miljøer i Danmark med deltagelse af fem danske universiteter (AAU, AU, CBS, DTU, SDU), to GTS institutter, udenlandske universiteter, samt otte store danske produktionsvirksomheder og en lang række SMV’er. Disse parter danner en såkaldt platform, der støttes aktivt af DI og tre industriforeninger/-fonde. Platformen vil – ud fra en holistisk tilgang med tæt integration af forskning og innovation og med brug af netværksaktiviteter og kobling til uddannelse – styrke produktionen i danske virksomheder. Platformen vil bidrage til innovative, holistiske, tværgående og tværfagligt løsninger ved udvikling og anvendelse af nye teknologier, nye produktionsprocesser, nye organisationsformer og øget inddragelse af produktionsmedarbejdere. Platformen vil forske, udvikle, teste og implementere innovative løsninger i et tæt samarbejde parterne imellem.
Den samlede indsats falder under tre hovedoverskrifter: Hurtig produkt- & produktionsudvikling, Modelbaseret produktion, Complexity Management, der tilsammen er væsentlige forudsætninger for at kunne realisere innovation, smidighed og bæredygtighed. I alt vil der være 9 forskningstemaer, der hver især rummer kombinerede forsknings- og innovationsprojekter, som fokuserer på specifikke, ambitiøse mål, og som vil involvere adskillige virksomheder, innovationsinstitutioner, ph.d. og post-doc studier, universitetsseniorer og internationale eksperter.
Der lægges op til en 5 årig indsats (2014-19) med et budget på over 170 mio. kr. Der lægges ligeledes op til at denne indsats skal danne basis for supplerende projekter og finansiering. Mindst 75 pct. af forskningsprojekterne skal resultere i reelle produktionsfremmende tiltag, som implementeres i én eller flere af de implicerede virksomheder, og alle tiltag skal videreformidles til SMV’er. Over 100 virksomheder skal aktivt og direkte involveres i forsknings- og innovationsaktiviteter, og over 500 virksomheder involveres i platformens samlede aktiviteter. Desuden lægges der vægt på internationalt samarbejde og et ønske om at søge tilstødende projekter under EU rammen Horizon2020.
Der er store forventninger til, at ansøgningen bevilges, og afgørelsen forventes inden årsskiftet. Såfremt der gives grønt lys for MADE, vil vi i de kommende numre af Effektivitet bringe yderligere information omkring indsatsen og henover de næste år dykke ned i de forskellige forskningstemaer. Der planlægges med en lang række temarelaterede netværksaktiviteter. Såfremt din virksomhed har interesse i et bestemt tema, formidler vi gerne kontakten.