” Via en Google-søgning om forudsætningerne for at lykkes med Lean, får jeg øje på TWI. Det gør, at jeg finder inspiration i Patrick Graupp og Bob Wrona´s TWI Workbook til projektet”. Efter John har gjort sit ingeniørstudie færdigt, kommer han til LEGO System A/S i deres Supply Chain Graduate program.

Fra teori til praktisk afprøvning

”I 2009 skal jeg være med til at opbygge en global træningsorganisation i Operations hos LEGO System A/S. Her husker jeg tilbage på de bøger, jeg læste om TWI, da jeg var i Brasilien. Vi beslutter at kontakte TWI Instituttet. Og i løbet af de næste tre år, arbejder jeg her med at opstarte og forankre en global træningsorganisation. Et af værktøjerne til det formål bliver TWI Job Instruktion.”
I 2012 vælger John at forlade LEGO System A/S, for at etablere konsulentfirmaet Business Through People (BTP), som er certificeret samarbejdspartner med TWI Instituttet i USA for Skandinavien og Schweiz. Lidt efter begynder Patrick Graupp, Gitte Jakobsen og John at skrive bogen “Building a Global Learning Organization: Using TWI to Succeed with Strategic Workforce Expansion in the LEGO Group”. “Bogen udkommer I 2014, og modtager SHINGO bogprisen i 2015”, siger John med stolthed i stemmen.
”Mange af de læringer, jeg bruger i mit arbejde i dag kommer ud fra processen med at skrive bogen”, forklarer John. ”Temaet i bogen er bredere end TWI. Den er meget hands-on. Og den handler mest af alt om, hvad det er, der skal til, for at en virksomhed lykkes. Den har både en LEAN vinkel og en HR vinkel, der beskriver den måde, som vi arbejder og tænker på. Målgruppen er virksomheder, der gerne vil i gang med at opbygge en træningsorganisation nationalt eller globalt”

Business Through People og effektivitet.dk

Sammen med Christian Obbekær fra effektivitet.dk holder John et utal af gå-hjem møder. Senere starter de også en TWI netværksgruppe og den Danske TWI konference. ”Vi skaber opmærksomhed om TWI, som tidligere ikke var særlig kendt i Danmark” fortæller John Vellema. ”Senere skriver vi en lang række artikler om danske TWI cases til magasinet Effektivitet ”Men Betyder samarbejdet med effektivitet.dk fortsat noget for TWI udbredelsen i Danmark?” Ja, meget – TWI netværksgrupperne udvikler sig. Den ene netværksgruppe er endda begyndt at udvikle nye værktøjer. Ligesom vi har den årlige TWI og KATA Konference sammen med effektivitet.dk,” siger John.

En ny bog på vej fra John Vellema

Men hvordan undgår virksomhederne at TWI Job Instruktions arbejdet falder tilbage, og der udelukkende kommer fokus på drift og andre udviklingsaktiviteter? ”En af forudsætningerne er, at virksomhederne bevidst tør øve -og på den måde massere det langsomt ind i kulturen i virksomheden. Det handler også om at kunne håndtere det mere irrationelle, -og om at opbygge tillid og gode medarbejderrelationer, som øger samarbejdet og motivationen til at turde at løse de konflikter, der opstår, når vi arbejder med forandringer. Derfor fylder TWI Job Relations programmerne også mere og mere mange steder, sammen med vores arbejde med følelser, angst og forsvar. Jeg er faktisk så småt i gang med bog nr. 2., som tager fat om dette. Den bliver på dansk, og den bliver skrevet i samarbejde med forskellige danske virksomheder. Den kan du godt glæde dig til” siger John med et smil på læben.

Tillid som basis for samarbejde

Foruden TWI programmerne tilbyder BTP også et Certificeret KATA Program, Dynamisk Coaching og forandringspsykologi i praksis. Fx har TWI Instituttet med Joakim Bjurstrøm i spidsen både udviklet et simuleringskursus i TWI og KATA og et 10 timers KATA kursus, som BTP udbyder. (Se også artiklen ”Er afløseren for traditionel Lean fundet?” i Effektivitet nr.2, 2017 side 22-23).
Ligesom BTP har effektivitet.dk en række andre samarbejdspartnere, som også har forskellige Lean relaterede værktøjer på paletten. Og John slutter af med at sige: ”Opbygger vi tillid i effektivitet.dk’s gruppe af samarbejdspartnere, så kan vi sammen udvikle Lean i Danmark. Og i det store billede kan vi opnå en bedre udnyttelse af dansk arbejdskraft, og derved opnå en højere produktivitet og bedre konkurrencekraft. I BTP glæder vi os også meget til at hjælpe med at skabe en stor dansk Lean Konference, som vi ser frem til at kunne fortælle mere omkring.”

Fakta om Business Through People ApS

Virksomheden blev etableret i 2012 og er ejet af John Vellema. BTP har 4 konsulenter tilknyttet i Danmark og en landemanager i Sverige. Herudover samarbejder BTP med et utal af organisationer og konsulenter i ind- og udland. Alle TWI trænere er certificeret af TWI Instituttet i USA. BTP tilbyder uddannelser, konsulentarbejde og coaching i både rationelle og irrationelle emner, der understøtter, at forretning skabes med og igennem mennesker. BTP er desuden arrangør på den danske TWI og KATA Konference sammen med effektivitet.dk og medarrangør på den Europæiske TWI og KATA Summit