3D-print-forløbet var sat i søen af SET (Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter), Industriens Fond og Skive Kommune under projekt ’Eksponentiel Acceleration’, der har til formål at forbedre innovationskraften ved at udnytte nye teknologier kommercielt hos industri- og servicevirksomheder i Skive kommune: ”Det faldt godt sammen med en strategiproces, vi havde kørt, som blandt andet lyder på, at vi skal blive gode til at bruge 3D-printning, også i løsninger vi laver for vores kunder,” forklarer Peter Friis.
Kilde Automation har siden 1970 bygget maskiner og automation til produktion af alt muligt: Fx jordbærbakker, stomiposer og vandmålere. Siden 2016 har virksomhedens strategi stilet mod at gå fra at være lokal generalist til global specialist, med specialisering inden for især medico- og fødebranchen og industrien, der eksempelvis tæller kunder som Coloplast, Novo Nordisk og Færch Plast og Grundfos.

Bringer os et skridt videre…

Hvorfor interesserer en automations-virksomhed sig for 3D-print? ”Med 3D-print trækker vi vores kompetencer et skridt længere ud. Der er ikke voldsomt meget 3D-print i vores industri. Når vi vælger at gå ind i det, er det for at bringe os selv et skridt videre, for at kunne gøre ting, som ikke var muligt før, og for at bringe omkostningerne ned,” lyder det fra Peter Friis. Mere konkret kan det være en bevægelse, man gerne vil kunne lave smartere, eller konstruktioner der giver et hurtigere forløb eller bruger mindre energi.
Kilde Automation har haft succes med specialiseringen, der blandt andet har givet virksomheden et solidt fundament for eksport, som er støt og roligt voksende. Et godt kort i en tid hvor danske virksomheders konkurrenceevne konstant er på prøve. Noget den administrerende direktør konstant har øje på. 3D-print kan være noget af det, der ligger omme bagved, siger han: ”Vi skal udnytte nye teknologier til kunder, vi arbejder med. Alle taler om industri 4.0, og 3D-print kan linkes til det.”
Da SET-projektet rettede lyskeglen på netop dette tema, blev det mere nærværende ved Kilde Automation: ”Det har nok skubbet lidt til os, og nu har vi igennem den viden, mine medarbejdere har samlet op, valgt at gå mere detaljeret ind i 3D-print, og så bliver vi selvfølgelig meget klogere på det.”

Nørderne åbnede ballet

Til at begynde med var det to medarbejdere, der skulle deltage i 3D-print-forløbet. ”Men vi fandt ud af, at der var en tredje, som gik og eksperimenterede derhjemme og vidste en hel masse om det – så nu er de et tremandshold og vildt motiverede.” Peter Friis fortæller med et smil, at trioen føder mange ’vanvittige planer’: ”Det fede er, at noget af det, gør de bare selv, og så kommer de og fortæller om det bagefter.” Det var da også sådan, det første 3D-printede montagebeslag blev skabt.
”Det er fordi, jeg er nørd.” Sådan svarer industridesignerelev Martin Lund på spørgsmålet om, hvorfor han kastede sig ud i at bygge en 3D-printer hjemme i kælderen. ”Det startede med, at jeg skulle hjælpe til i udviklingen af 3D-print, og så tog det bare overhånd,” griner han. Martin Lund har arbejdet på det i sin fritid, lidt for sjov, og fordi han bagefter kan tage det med på jobbet og fortsætte udviklingen dér. ”Det er godt at være nørd her, det åbner nogle døre for én – jeg har været her to måneder, det går stærkt.”

Det er stærkt, det er let, det kan betale sig

”Her har vi noget, der er 3D-printet.” Peter Friis bøjer sig ned og peger på enden af et sort plastemne, resten er gemt bag ved stålpladen, der udgør emballagemaskines krop. Det er det berømte 3D-printede montagebeslag, som nu gør sin del af jobbet i de effektive Færch Plast-maskiner.
Rammere for produktudvikling på egen hånd er trukket op af interne guidelines omkring tid og økonomi, men nu med 3D-print-trioens gode resultat, skal disse rammer så udvides? ”Jeg føler, det er min rolle at give dem et rum, så de også kan lege. Vi vil gerne være med til at eksperimentere med noget, som vi kan bruge. Vi vil gerne animere hele huset til at være mere innovative.”
Det handler også om at blive klædt på til at kunne træffe de rigtige valg, at opbygge viden om, hvad fx 3D-print kan anvendes til, hvornår og hvordan. Fordi ingen kender det næste teknologiske spring, søger Peter Friis hele tiden efter ny inspiration – blandt flere initiativer i forsøget på at være teknologisk på forkant tæller blandt andet et oplæg på virksomhedens strategidag omkring disruption, at tænke ud over sit eget felt og være åben over for kreativ tænkning.
Deltagelse i SET’s arrangement banede således også vejen for et medlemskab af foreningen MADE, som arbejder med forskning, innovation og uddannelse. ”Sammen med virksomheder, universiteter og GTS-institutter vil vi gøre Danmark til verdens mest konkurrencedygtige produktionsland,” lyder det fra foreningens hjemmeside.
Peter Friis begrunder: ”Dels for at være med i et udviklingsprojekt omkring 3D-print og dels fordi, der foregår mange spændende ting under MADE, mange automatiserings-relaterede ting, industri 4.0 for eksempel, fremtidens produktion – det vil vi gerne være en del af. Vi synes, vores arbejde er spændende, men holder vi op med at interessere os for nyt, er vi her heller ikke længere.”

Flow af viden fra kunde til leverandør og retur

Kilde A/S Automation indgår som strategisk samarbejdspartner med flere kunder. ”Vi er med til at eksperimentere med de produktionsrelaterede ting, der kommer fra deres udviklingsafdeling.” Et flow af viden fra kunde til leverandør og retur skal sikre den fortsatte udvikling.
En anden måde at blive klogere på kunderne på er at spørge dem. En tysk kunde har svaret, at de har valgt Kilde A/S Automation som samarbejdspartner, fordi de er dygtige, kommer med gode løsninger, har indsigt i og kender deres branche. ”Det er det, jeg bruger i vores strategi. Vi prøver at gøre den viden endnu stærkere ved at søge flere kunder inde for samme segment.”
For at illustrere hvad Kilde Automation laver, viser Peter Friis rundt på tur igennem fabrikken og stopper ved en lang maskine. Den er bygget direkte i rummet og skal i løbet af kort tid bære produktionen af en ny type stomipose, som udviklingsafdelingen ved Coloplast har designet. En imponerende størrelse – den ser dyr ud, når man at tænke, inden servicetekniker Torsten Aakjær kommer med en skråsikker fagspecialist-vurdering: ”Jeg tror, den er tjent hjem i løbet af kort tid, den kører jo 24 timer i døgnet.”

Kilde: Artiklen er produceret af/for SET i Skive.

Fakta om Eksponentiel Acceleration i Skive

Teknologier som robotter og kunstig intelligens udvikler og ændrer sig med hidtil uset hastighed. Det stiller helt nye og anderledes krav til virksomhedernes omstillingsparathed og innovationskraft, deres lederes evne til at se udviklingstendenser og trends før alle andre – og evnen til at eksekvere derefter. Med den viden in mente gennemførte Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter / SET i 2016 projektet Eksponentiel Acceleration med støtte fra Industriens Fond og Skive Kommune. En bred vifte af lokale virksomheder deltog i hele eller dele af projektet.

Fakta om Kilde A/S Automation

  • Grundlagt i 1970 af maskinbygger/ingeniør Stanny F. Kilde i Skive.
  • I 2005 generations- og ejerskifte overtaget af Spar Vest Fonden og Holdingselskabet af 15.04.1999 ApS. Peter Friis er i 2015 i et fortsat generationsskifte trådt ind i ejerkredsen.
  • Beskæftiger cirka 80 medarbejdere med konstruktion og produktudvikling samt opbygning og indkøring af komplekse automations- og robotløsninger.
  • Specialisering inden for en niche af maskiner og automation primært til medico- og fødevarebrancherne samt fremstillingsindustrien.
  • Eksport af specialmaskiner til fødevarebranchen til Europa og Mellemøsten.
  • Deltog i efteråret 2016 i SET-programmet Eksponentiel Acceleration i forløbet omkring 3D-print. Har med dette som afsæt designet og udviklet et montagebeslag, som allerede anvendes i maskinproduktionen. Aktuelt arbejder to medarbejdere på udvikling af en 3D-printet robotgriber. Endvidere har forløbet banet vejen for et medlemskab af MADE – Manufacturing Academy of Denmark – arbejder for at fremme produktion i Danmark.